Ana Sayfa Sosyal WWF Türkiye

WWF Türkiye

by Sinan BOZKUŞ
2.353 kez okundu
wwf türkiye

2013 yılının başlarında Dünya Saati ile haberdar olduğum WWF ilgimi çekmişti. Projelerini incelediğimde gerçekten dünyamız için faydalı şeyler yapmaya çalıştıklarını ve bunu gönülden yaptıklarını gördüm. Destek olmak amacıyla 2013 yılı sonuna doğru her ay düzenli olacak şekilde üyeliğimi başlatmıştım.

wwf türkiye

 

Dünya Saati Nedir ? (wikipedi’den alıntıdır.)

Dünya saati, Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından organize edilen bir etkinliktir.

Küresel ısınmaya farklı bir yaklaşımla ilgi çekmek, doğal yaşamı korumak ve çevrecilik temelinde 31 Mart 2007’de yapılan etkinliğin bir devamı şeklinde düşünülen hareket, 31 Mart 2008 günü saat 20:00’de tekrarlanıyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)’nin girişimiyle başlatılan bu etkinlik; dünyanın 24 metropol kentinde bir saat süreyle elektrik kullanmama özünü içerir. WWF – Türkiye’nin de (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) katıldığı “Dünya Saati”, küresel iklim değişikliğini durdurmak amacıyla küresel ısınmayı yavaşlatmak zorundalığını öngörmektedir.

2007 yılında sadece Sydney’de 2.200.000 kent sakininin katıldığı eylemle şehrin enerji harcaması bir saatliğine %10.2 kadar azaldı. Bu sayı, 48 bin’den fazla otomobilin, bir saat boyunca trafikten çıkmasına eşitti. Eylem boyunca şehrin simgeleri olan liman köprüsü ve opera binasının elektrikleri de söndürüldü, sadece ay ışığından yararlanıldı.

Yeni etkinliğin organizatörü Andy Ridley’in hedefi; dünyanın 24 büyük kentinden ve giderek bütün ülkelerden katılım sağlanarak, 31 Mart tarihinin küreselleştirilmesi, sembolik girişimin kalıcı yapılanmaya doğru giderek oturması.

 

Bugün WWF Türkiye’ den 2014 yılında yapılan çalışmalarla ilgili bir mail aldım, sizlerle de paylaşmak istiyorum.

 

 

WWF-Türkiye
Panda Bülten Aralık 2014

Merhaba Sinan BOZKUŞ,

Çevre gündeminin oldukça yoğun olduğu bir yılı geride bıraktık. İşte 2014 yılı boyunca çevre gündeminden, gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan ve ulaştığımız başarılardan öne çıkanlar.
Desteğiniz için çok teşekkürler.

Türkiye’nin Canı Hibe Programı 2. Hibe Dönemi kapsamında desteklenecek projeler belirlendi.
Koruma altına alınacak türler: Trabzon’daki Ağaçbaşı Turbalıkları, Büyük Menderes ve Gediz Deltası’ndaki Tepeli Pelikanlar, Muş’taki Toy ve Telli Turnalar ve Kırklareli’ndeki Akkuyruklu Kartallar ve Kuğular. Türkiye’nin Canı Kampanyası ile desteklediğimiz proje sayısı 10’a yükseldi.

Doğa Koruma Çalışmalarımız

Deniz Kaplumbağası

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, Adana Akyatan Kumsalı’nda Deniz Kaplumbağaları için çalıştık. Sekiz kişilik proje ekibimiz izleme, araştırma ve koruma çalışmaları için 1 Haziran’dan 15 Eylül’e kadar bölgedeydi. 2014 yuvalama döneminde Akyatan Kumsalı’nda 449  deniz kaplumbağası yuvası belirledi. Çalışmalarımız sayesinde 19.000 yavru denize ulaştı.

Turnalar Hep Uçsun

Anadolu kültürünün önemli bir parçası olan turnaların Türkiye’deki popülasyonu maalesef tehlike altında. Ülkemizdeki turnaların %95’i Çukurova Deltası’nda kışlıyor. Bölgede yaptığımız çalışmalarda türe yönelik tehditleri araştırdık, koruma önlemlerini ortaya koyduk. Projede elde edilen bilgiler, Ulusal Turna Eylem Planı’nın uygulanmasına destek oluyor.

Kaş-Kekova’nın Korunması İçin Bir Adım Daha: Doğayla Uyumlu Turizm

2002 yılından beri denizel biyolojik çeşitliliğinin korunması için çalıştığımız Kaş-Kekova’da, bir sonraki adımımız sürdürülebilir turizm.  Projemizin en önemli hedefi ilgili kurumlar ve yerel paydaşlarla birlikte bir sürdürülebilir turizm planı hazırlayarak yönetim planına entegre etmek. Böylece Kaş-Kekova’nın, Akdeniz’in hep güzel, hep hayat dolu kalmasını sağlamak…

Raporlarımız

Yenilenebilir Enerji Kömürden Daha Pahalı Değil!
Kasım ayında yayımladığımız,  Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü Raporu hem şaşırtıcı hem de umut verici sonuçlar ortaya çıkardı.Türkiye’nin kömüre hücüm politikasına yenilenebilir, sürdürülebilir, hem de ekonomik bir alternatif var!
İndirilebilir İçerik
Mesele Sadece Musluğumuzdan Akan Su Değil!
Günlük yaşantımızda tükettiğimiz herşeyin üretim süreçlerinde su kullanılıyor. Yani tatlı su kaynakları üzerindeki baskımız sandığımızdan çok daha fazla. Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu, bunu verilerle ortaya koyuyor.
İndirilebilir İçerik
Sevgili Sinan BOZKUŞ, destekleriniz sayesinde insanlığın doğayla uyum içinde yaşadığı bir gelecek hedefimize doğru adım adım ilerliyoruz.
Ancak daha yolumuz uzun! 2015 yılında aşağıda listelediğimiz#YeniYılKararları‘mızdan hepsi olmasa da en azından birkaçını hep beraber hayata geçirmemiz ve dünyamızın yaşanabilirliğini arttırmamız umuduyla size mutlu bir yıl diliyoruz!
-ihtiyacım kadarını alacağım.
-yakınlarıma doğa korumanın önemini anlatacağım.
-plastik şişede su satın almayacak, mataramı yanımda taşıyacağım.
-fildişinden yapılmış hiçbir şey satın almayacağım ve kullanmayacağım.
-kullanmadığım zamanlarda elektronik cihazları prizden çekeceğim.
-alışveriş yaparken plastik poşet yerine bez çanta tercih edeceğim, atıklarımı azaltacağım.
-atıklarımı geri dönüşüme yönlendireceğim.
-ampullerimi tasarruflu olanlarla değiştireceğim, gereksiz elektrik harcamayacağım.
-bir zamanlar yaşayan bir kaplana ait olan herhangi bir ürünü asla satın almayacağım.
-su kullanırken dikkatli olacağım, boşa harcamayacağım.
-daha fazla yürüyecek, daha çok toplu taşıma kullanacağım.

Desteğiniz için bir kez daha çok teşekkürler!

Anket
        

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz

Bir Yorum Bırakın