İş yoğunluğumdan dolayı her ne kadar katılmak istesem de Ankara’da ki DevFest’e gitme şansı bulamamıştım. Kuzenimin “bende etkinliklere gitmek istiyorum, bende yazılımcı olacağım…” ısrarıyla :)) üşenmeyip DevFest Eskişehir 2014’e katılma kararı aldık. Etkinlik sabah 9:30 gibi başlayacağından o saatte Eskişehir’de olmamız gerekiyordu. Biletimizi sabah 6.40 hızlı trenine alıp gidişimizi kesinleştirdik.
* Detayları okumak istemiyorsanız etkinliklere geçebilirsiniz :)
Gece 5 gibi hazırlanıp, 5.30 gibi Eskişehir trenine doğru yola koyulduk, şansımıza Ankara’nın en soğuk ayazını hissettik :) Sabah erken saatlerde (sabah denirse tabi…) otobüs veya dolmuş olmadığını öğrenip taksiye binme kararı aldık. Hava o kadar soğuktu ki taksinin taksimetresi soğuktan dondu ve çalışmaz hale geldi :) Bir an geri mi dönsek diye düşünür olduk… Neyse sonunda sıcacık trenimize bindik ve Eskişehir’e gitmeyi başarabildik. GDG Ankara ekibi ile birlikte de çok güzel bir kahvaltı yaptık.
Kahvaltı sonrası tramvay’ a binerek Eskişehir Anadolu Üniversite’ne doğru yola koyulduk. Maalesef hava Ankara’dan da soğuktu, yine de tramvay biz Ankaralılar için eğlenceliydi. Üniversiteye vardıktan sonra Öğrenci Merkezi binasına giderek etkinliğe katılmaya hazırdık.
İlk olarak yaka kartlarımız verildi. Her katılımcıya bir yaka kartı veriliyordu, GDG bu konuda profesyonel davranmış. Konuşmalarda başlamadan önce stantların bulunduğu alanda kısaca bir gezinti yaptık. Akşam olana kadar Google Glass, Cardboard gibi bir çok cihazı test etme şansım oldu. Aynı zamanda da katıldığım konuşmalarda ve eğitimlerde de mesleğimle ilgili bilgi ve yaşanmış tecrübeler edindim.
Konuşmacılar;
* Ben sadece katıldığım ve ilgi alanım olan konuşmalardan bahsedeceğim. Bazı konuşmalar ilgi alanım dışında olduğundan konuşmalar yerine eğitimlere katılmayı veya stantları ziyaret etmeyi tercih ettim.
Firefox OS Mobil İşletim Sistemi – Miraç Satıç
Firefox OS ile bizleri nelerin beklediğini ve hedef kitlesinin kimler olduğu ile ilgili güzel bir tanıtım yapıldı. HTML5, CSS3 ve Javascript bilen herkesin mobil uygulamalar yazabileceği bir mobil işletim sistemi geliyor. Bu konuda en şanslı kişiler yine biz webciler gibi :)
Kullanıcı Odaklı Tasarım – Rıza Selçuk Saydam
Aynı sunumu Ankara Tütev’de (Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı) dinlemiş olsam da sıkılmadan tekrar dinledim. Öğrendiklerimi pekiştirmede oldukça faydalı oldu. Rıza Selçuk Saydam aynı zamanda bir Nokta çalışanı ve izlesene.com , sinemalar.com gibi Türkiye’nin bir çok ünlü sitesinde Kullanıcı Deneyimleri üzerine görev alıyor.
Nesnelerin İnterneti – Furkan İkiz
Böyle giderse etrafımızla bulunan her şeyin bir gün İnternet’e bağlı olacağına inandıran bir konuşmaydı :) Sunum sırasında bir babanın fiş fırçasına kablosuz bağlantı için bir çip takarak çocuğunun ne sıklıkla diş fırçaladığı hakkında bilgi sahibi olduğunu öğrendim. Baba manyak mı bilinmez ama bir diş fırçasının dahi İnternet’e çıkmış olması ileride gördüğümüz her şeyin İnternet ile bağlantı sağlayacağının bir göstergesi gibi…
DevWomen – Melis Dinçol
Oldukça eğlenceli bulduğum bir sunumdu. Hatta sonlarına doğru uykumun gelmediği tek sunumdu diyebilirim :) Sunum aralarında videolar gösterilerek hem eğlendik hemde bilgi sahibi olduk. Bu arada yapılan konuşmanın daha çok bayanları hedef aldığı ancak erkek katılımcı sayısının ise bir hayli fazla söyleyebilirim :D Sunum sonrasında kendisiyle tanışma fırsatı buldum ve Microsoft Student Partner sistemiyle ilgili bilgi edindim.
Cihazlar;
Google Glass
Belki de bu cihazı kullanmak için gitmiştim Eskişehir’e kadar… Youtube üzerinde defalarca tanıtım videolarını izlemiştim, hayran kalmıştım, giyilebilir teknoloji denildiğinde ilk aklıma gelen Google Glass olurdu hep. Sonunda test edebilme fırsatım oldu. Cihaz oldukça hoşuma gitti ancak gözlüğü taktığımda neredeyse baktığım her yerde glass ekranını göreceğimi düşünürken (çünkü tanıtım videolarında böyle…) küçük bir ekran karşıladı beni. Bu biraz cihazdan soğuma sebep oldu, çünkü daha iyisini bekliyordum yada çok fazla beklenti içerisindeydim. Yine de cihazın kamera ve navigasyon gibi özellikleri gerçekten mükemmel, ileride daha da yaygınlaşacağını ve günlük hayatımızda yer edineceğini düşünüyorum.
Google Cardboard
Bir Kickstarter projesi olarak başlayıp daha sonra yaygınlaşan Oculus VR ile herkes sanal gerçeklik gözlüklerine erişebilir oldu. Google’ın Cardboard ile aslında amacı bir gözlük yapmak değil, istenirse çok ucuz rakamlara sanal gerçeklik gözlüğü üretilebileceğini ve istenirse herkesin bu gözlüğü evlerinde dahi yapabileceğini ortaya koymaktı. 5 dolarlık fiyatıyla, akıllı telefonunuz ile birlikte çalışan bu karton gözlük bunu kanıtladı.
Kullanma fırsatı buldum. Yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı mükemmel bir gözlük olmasa da kesinlikle amacına ulaşmış gözüküyor. Oldukça eğlenceli bir deneyimdi :)
Sunumlar sonrasında Web Güvenlik Eğitimi’ne katıldım, web üzerinden yapılabilecek tüm saldırılara karşı iyi bir eğitim aldık.
Sonuç olarak mükemmel bir gün geçirdim, hep beraber bir fotoğraf çektirip etkiliği sonlandırdık. Bir sonraki DevFest’e mutlaka katılacağım :)