Ana Sayfa Veritabanı Microsoft Access Veri Türleri

Microsoft Access Veri Türleri

by Sinan BOZKUŞ
6.774 kez okundu

Microsoft Access güçlü bir veritabanı olmasa da ufak çaptaki projeler için oldukça kullanışlı bir veritabanıdır. Eğer Access üzerinde büyük miktarlarda veri tutacaksak veritabanımızın tablo yapısını iyi bir şekilde düzenlememiz gerekir. Aksi taktirde proje büyüdükçe Access’ in gücü de bu oranda düşecektir.

İyi bir tablo yapısı için hangi kolonlarda hangi veritürlerini kullanacağımızı ve bu veri türlerine ne kadar yer ayıracağımızı iyi hesaplamamız gerekir. Örneğin bir üyenin üyeliğinin durumunu tuttuğumuz (aktif/pasif) bir kolonda değerleri aktif, pasif değilde “Sayı” formatında 0 – 1 şeklinde tutmamız tablodaki satır sayısı arttıkça veritabanının yavaşlamasına engel olacaktır. Aynı şekilde bir üyenin cep telefonu numarasını “Metin” olarak tutmamız daha avantajlı olacaktır.

Yukarıda da belirttiğim gibi bir tablo yapısı için veri türlerini iyi bilmek gerekir, bu makalemde de Microsoft Access veritabanındaki veritabanı türlerine değineceğim.

Metin: Diğer veritabanlarında Varchar’ a denk gelen veri türüdür. Alfabetik yada sayısal olarak herşeyi depolayabilir. En fazla 255 karakterlik bilgi saklayabilir.

Not: Saklayabildiği değerler türünden Metin türü ile aynı özellikleri taşır. 65535 karaktere kadar bilgi saklayabilir. Metinin yetmediği durumlarda bu veri türünü kullanabilirsiniz.

Sayı: Bu veritürü sayısal değerleri saklar. Sayılara göre sıralama yapmak istediğiniz yada matematiksel işlemler yapacağınız verileri bu veri türünde saklayabilirsiniz. Bu veri türü birden fazla seçenek ile gelmektedir.

– Bayt: 0 ile 255 arasında değerler alabilir.
– Tam Sayı: -32768 ile 32767 arasında değerler alabilir.
– Uzun Tam Sayı: -2.147.483.648 ile 2.147.483.647 arasında değerler alabilir.
– Tek ve Çift: Çok büyük miktarda sayılar ve ondalıkları sayılar için kullanılır.

Tarih/Saat: Tarih ve saat türünde verileri depolayabilir. Seçeneklerinde tarihin hangi formatta tutulacağını seçebilirsiniz.

Para Birimi: Parasal değerleri saklayabilen veri türüdür. Paralarla toplama, çıkarma gibi işlemleri sorgularınız üzerinde yapmayı planlıyorsanız bu veri türünü tercih edebilirsiniz.

Otomatik Sayı: Bu veri türünde tabloya her bir yeni veri girildiğinde değeri 1 artar. Benzersiz olarak kullanacağımız ve otomatik artmasını istediğimiz ID, UrunID gibi alanlarda bu veri türü tercih edilir.

Evet/Hayır: İki ihtimalli veriler için kullanılır. (Ör: Üyelik aktif mi ? Evet/Hayır) Bu veri türü yerine sayı (bayt) olarak 0-1 kullanmanızı tavsiye ederim.

Köprü: İngilizce karşılığı Link (Url) olan bu alanda web adresleri saklanır. Tıklanıldığı zaman ilgili adrese gider.

Ole Nesnesi: Bu veri türünde istediğiniz herşeyi saklayabilirsiniz. Genellikle fotoğraf, ses gibi veri türleri için tercih edilir.

Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz

Bir Yorum Bırakın